Hoogte vasthouden

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

Delphi

Active Member
Lid geworden
28 jul 2017
Berichten
388
Waarderingsscore
69
Punten
28
Leeftijd
78
Locatie
Assen
Omdat wij met vakantie wel eens naar bergachtig gebied gaan vraag ik mij het volgende af:
Als ik mijn drone instel op een max vlieghoogte, zeg 30 mtr., werkt dat dan ook in de bergen?
Als ik bijv.op een hoogte sta met deze instelling en ik laat hem boven de berghelling vliegen, dan is de ondergrond zomaar opeens een paar honderd meter lager. Aangezien hij de hoogte bepaalt met zijn 'buik' camera zou hij dan theoretisch naar beneden gaan om op 30 mtr. te blijven.
Of zie ik dat verkeerd?

Verzonden met mijn SM-T520 en de Dronepilots.nl app
 
Laatst bewerkt:
De hoogte die je instelt is ten opzichte van de hoogte die je hebt bij het aanzetten.
Net zoiets als dat je GPS positie vastgelegd wordt als "home" positie, zo wordt ook je op dat moment geldende luchtdruk gemeten en opgeslagen als "home" luchtdruk. Aan de hand van tijdens de vlucht gemeten luchtdruk wordt je hoogte berekend en vergeleken met de "home" hoogte, plus je ingestelde maximum hoogte.

Sommige recentere (duurdere) modellen hebben ook sensoren die actief naar beneden kijken, maar die worden meestal pas geactiveerd binnen 6 meter (of zo) vanaf de "home" hoogte, om te assisteren bij het automatisch landen. De reguliere vlieghoogte wordt dan nog steeds barometrisch bepaald.


In theorie komt de praktijk overeen met de theorie
 
Mooi, dan ben ik gerustgesteld.
Ik ging er vanuit, dat de naar beneden gerichte camera hiervoor diende. Die is dan mogelijk alleen voor de landing bestemd?

Nog even ter completering: Ik vlieg met een Parrot Bebop 2 FPV
 
Zo werkt dat normaal gesproken wel, ja. Parrot zegt dat ze een eigen systeem hebben, maar de technologie zal op hetzelfde gebaseerd moeten zijn (zelf geen ervaring mee, moet ik toegeven). Barometrisch is minder nauwkeurig maar heeft een "oneindig" bereik - er is altijd luchtdruk om te meten. Dus dat wordt tijdens de kruisvlucht gebruikt; dan is 10 cm nauwkeurigheid niet vereist. Optisch is vele malen nauwkeuriger, maar slechts binnen een beperkt bereik. Sommigen gebruiken ultrasoon, maar dat heeft dezelfde voor- en nadelen als optisch (en lijnvliegtuigen gebruiken radar voor het laatste stukje voor de landing, maar dat voert te ver ).

Overigens: een max hoogte instellen betekent ook dat je misschien niet over die boom iets verder op de heuvel heen komt... dus zolang het landschap naar beneden gaat geen probleem, maar de andere kant op is het ineens een ander verhaal.


In theorie komt de praktijk overeen met de theorie
 
De sensoren aan de onderzijde van het toestel zijn bedoeld voor het nauwkeurig bepalen van de hoogte op lage vlieghoogten (zeg maar tot 10 meter), en in het geval de de Bebop 2 ook voor (relatieve) positiebepaling, wederom alleen op geringe hoogte. Boven de 10 meter wordt er gebruik gemaakt van een digitale barometer voor het bepalen van de vlieghoogte.
 
Duidelijk; bedankt allebei.

Ik vlieg nu nog even op open terrein i.v.m. te weinig ervaring. Ik wil één en ander eerst goed in de vingers hebben, voordat ik om bosjes heen ga vliegen, etc. Het vertrouwen moet ik nog opbouwen. Er vliegt tenslotte wel een heel bedrag rond.

Mijn max nu was : hoogte 30 mtr. en afstand 200 mtr.
Dat vond ikzelf al een hele prestatie, terwijl ik hem dan ook bijna niet meer visueel (zonder scherm) kon waarnemen.
Mijn 1e vluchten waren hoog 10 mtr en afstand 75 mtr. We gaan vooruit ;)
 
Wow, vanmiddag 90 meter hoog en afstand 225 meter

Verzonden met mijn SM-T520 en de Dronepilots.nl app
383c68b426c41a33cb36d573e57fbba8.jpg
 
Overigens: een max hoogte instellen betekent ook dat je misschien niet over die boom iets verder op de heuvel heen komt... dus zolang het landschap naar beneden gaat geen probleem, maar de andere kant op is het ineens een ander verhaal.
In theorie komt de praktijk overeen met de theorie

Eric-Jan

Ik las dit stukje nog eens terug. Ik noem even een voorbeeld:
Ik sta op de camping in Zweden, zeg op 200 mtr hoogte. Naast deze camping liggen enkele bergen (bergjes) die een vrij steile helling hebben, die oploopt tot bijv. 400 mtr. hoogte.
Dus als ik 300 meter vooruit vlieg kom ik voor een helling. Gaat de drone dan ook automatisch omhoog of zal ik moeten bijsturen?
Ikzelf denk het laatste maar ben niet helemaal zeker.
Ik kan het natuurlijk uitproberen, maar ik ben nu niet in Zweden :)
 
Dus als ik 300 meter vooruit vlieg kom ik voor een helling. Gaat de drone dan ook automatisch omhoog of zal ik moeten bijsturen?

De drone baseert zijn hoogte op basis van luchtdrukmetingen (digitale barometer). Als jij richting een heuvel vliegt zal de luchtdruk niet veranderen, dus de drone zal gewoon zijn huidige hoogte aanhouden. Mogelijk dat optische sensoren onder de drone (optical flow sensors) ervoor zorgen dat je drone niet daadwerkelijk de heuvel raakt, maar dergelijke systemen hebben een bereik van slechts enkele meters.
 
Precies zoals Wiebe zegt. Hoogtemeting vindt bij drones alleen relatief plaats ten opzichte van het nulpunt, dus waar je de drone hebt aangezet (en het home point is ingesteld).
Dus inderdaad zelf ingrijpen voordat je die 400 meter hoge berg tegen komt :)

Voor een absolute meting zou je de huidige luchtdruk op zeeniveau in moeten voeren, iedere keer bij opstarten. En dan heb je er nog weinig aan zonder dat de drone een soort 3D kaart van de hele wereld (of in ieder geval het gebied waarin gevlogen wordt) in het geheugen heeft, met daarin de absolute hoogten ten opzichte van gemiddeld zeeniveau. Zo gebeurt het wel in vliegtuigen en vliegtuigjes, dus het is technisch wel mogelijk. Maar een beetje duur en te omslachtig (altijd je lokale luchtdruk kennen, invoeren en weten wat te doen als die verandert in de loop der tijd) voor de doelgroep dronegebruikers.

Optische obstakeldetectie zorgt inderdaad wellicht dat je niet ergens tegenaan vliegt, maar ik betwijfel of die je over zoiets groots als een berg heen zal sturen.
 
Het is me helemaal duidelijk. Bedankt allebei.
Gewoon opletten en lekker bijsturen dus.