Flikkeren lijnen van daken

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

AlfaDrone

New Member
Lid geworden
25 okt 2019
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Leeftijd
33
Locatie
Breda
Ik vlieg al best lang met mijn Mavic 2 pro Hasselblad en sinds mijn laatste vlucht valt het me op dat de lijnen op het beeld heel erg flikkeren. Het gaat hier vooral om de daken, het lijkt een beetje op golvende bewegingen. Ik kan me hier heel erg aan storen en dit is geen mooie manier om beelden op te leveren.
. Bij de desbetreffende vlucht vloog ik met de Mavic op autofocus, 1080p, 60fps, mp4.
Ik heb het beeld op youtube gezet zodat jullie kunnen zien wat ik bedoel (vanaf 30+ sec valt het het meeste op):

Heeft iemand een idee hoe ik op kan lossen? Ik ben tevens ook op zoek naar een mogelijkheid om de huidige beelden te 'repareren' zodat ik ze niet opnieuw hoef te filmen.

Ik hoor graag of iemand mij kan helpen!
 
Mogelijk heb ik een verklaring voor de flikkerende lijnen.

Het heeft denk ik te maken met de door jou toegepaste combinatie van framerate/sluitertijd.
Je gebruikt een framerate van 60ps. Dus per sec worden er 60 "fotootjes" ofwel frames gemaakt met een hele korte sluitertijd om 60 frames in een seconde mogelijk te maken. (Sluitertijd is in je post niet vermeldt).

Dus bij 60 fps is op elk frame de beweging als het ware bevroren t.g.v. de korte sluitertijd, er is geen bewegingsonscherpte. Als je die frames vervolgens aan elkaar plakt krijg je een filmpje. Onze hersenen processen zoveel beelden achter elkaar als een film. Echter omdat er geen bewegingsonscherpte op elk frame aanwezig is, is er telkens een kleine overgang t.g.v. de beweging tussen de genomen frames.
Dit geeft naar ik vermoed dat flikkerende gedrag.

Door een lagere framerate te kiezen (25 als standaard voor het PAL systeem en cinematografische beelden in europa) is er een langere sluitertijd mogelijk van elke frame/fotootje, er hoeven immers minder frames in een seconde gemaakt te worden. Daarmee bevriezen de fotootjes als het ware de beweging minder, er ontstaat bewegingsonscherpte ofwel motion blur op het frame. Die motion blur zorgt bij het samenvoegen tot het filmpje tot minder duidelijke overgangen door de onscherpte tussen de frames.

Ik heb twee filmpjes op youtube gevonden die dit toelichten.
Dit linkje legt uit wat framerate inhoud en wanneer je een bepaalde framerate toe kunt passen.

Dit linkje laat vanaf 1:20 duidelijk zien wat het effect is van framerate in combinatie met sluitertijd.

Het zwaaien van de armen ziet er in het eerste getoonde filmpje veel natuurlijker uit dan in het tweede.

Wat ik begrepen heb uit de diverse filmpjes op het youtube kanaal van de maker (Drone film guide) dient de sluitertijd 2x de waarde van de framerate te bedragen. Dus bij 25 fps de sluitertijd 1/50 sec. Mocht dit overbelichting veroorzaken dan moeten er ND filters gebruikt worden.

Ik ben zelf ook nog lerende met het filmen maar mogelijk is hiermee verklaart wat jij ervaart.

Wat betreft het repareren, als je software hebt waarmee je kunt nabewerken zou je misschien motion blur toe kunnen voegen. De vraag is dan natuurlijk waar dat moet gebeuren.
Mogelijk hebben andere forumgenoten hier een oplossing voor. Ik heb vorige week mijn eerste stappen gezet in Adobe Premiere Pro en heb daarin nog veeeeeeel te leren.

By the way, het youtube kanaal van Drone film guide is m.i. heel nuttig en de maker legt alles goed onderbouwd uit.

Suc6 en groet,
Rob.
 
Laatst bewerkt:
Dit is inderdaad een vervelend probleem en ben er vrij zeker van dat dit niet op is te lossen, althans niet met editten. Een beeldsensor bestaat uit een raster, en als het op te nemen beeld ook een raster is zoals dakpannen krijg je dit effect. Ik zal het zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Stel je voor dat je een papier voor je hebt met een aantal horizontale lijnen onder elkaar. Dan neem je een 2e papier waar in het midden een heel dun horizontaal strookje uit is gesneden. Als je het 2e papier precies op de bovenste lijn legt zodat je de lijn ziet, en dan het 2e papier naar gelijkmatig naar beneden beweegt zie je iedere keer een hele lijn verschijnen. Echter als je het 2e papier heel iets naar links draait en dan hetzelfde doet, zie je de lijn eerst links, dan midden en daarna pas rechts. In dit geval is het 2e papier jouw sensor waardoor het gaat 'golven'. Dat is precies wat er hier aan de hand is. Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is. Ik gok dat dit effect wel minder wordt bij een lagere fps.
 
Het effect op de daken heet het Moiré effect. Waar dit door ontstaat wordt in deze video uitgelegd.
Hoe je dit op kunt lossen hangt van de video editing software af. YouTube is your best friend.
 
  • Leuk
Waarderingen: peSHIr