Prachtige wolken

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

Wes56

Active Member
Lid geworden
7 nov 2020
Berichten
300
Waarderingsscore
154
Punten
43
Leeftijd
42
Locatie
Belgie
Afgelopen woensdag enkele foto's gemaakt met mijn mini2. Het was een onweerachtige dag met op de avond prachtige wolkenvelden.
Ook een kleine regenboog kunnen fotograferen. (Foto's moet ik jammer genoeg verkleinen om hier te kunnen plaatsen)
avond1-2.jpg

Hieronder enkele mooie wolkenvelden met ondergaande zon. Voor de mini toch redelijk gelukt denk ik.
avond1-3.jpg avond1-5.jpg avond1-8.jpg
 
Ik wil dit soort foto's met handmatig gemaakte HDR opnames bewerken. Als je in RAW formaat en met een beetje leuke software werkt kan je de foto sprekender maken en details in de donkere delen zichtbaar maken. Kijk eens bij DXO software (Color Efex pro e.d.). Ik zal - tegen de etiquette in (als je het niet leuk vind haal ik het weg) - een voorbeeldje plaatsen, en dan hebben we het nog over .jpg bestanden - kan je nagaan wat er aan details uit komt als je je baseert op RAW bestanden!

avond1-5s.jpg
 
Ziet er inderdaad nog ietsje beter uit. Zelf heb ik hier niet zoveel ervaring. Ook geen ervaring met HDR opnames. Ik had gewoon de Raw foto's wat bewerkt met Lightroom. Ik probeer ook nog even of die foto nog beter kan maken. Bij deze benader ik toch wel uw versie? Denk ik tenminste.
1-5b.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: DronePanorama
Wat je kan doen:
1. Lees jouw RAW data in in lightroom. In de RAW converter kun je de schaduwen al opkrikken, zodat je details kan zien op "maaiveldniveau". Ik weet niet of die RAW filter er in zit in Photoshop wel. Daarmee kan je ook specifieke kleuren al omhoog mee krikken.
2. We geven wel veel geld uit aan hardware, maar software is net zo belangrijk. Koop de "NIK" collection (99,-) en met de module Color efex pro kan je de meest waanzinnige dingen doen. Ik wil jouw onderwerp niet kapen, en zeker niet jouw data. Maar bij deze een sterk overdreven (en lelijk) voorbeeld van een workflow:

1. Krik met het camera RAW filter de schaduwen op:

avond1-3+cr.jpg
 
Ga met de Color Efex Pro (NIK collectie) het filter tonal contrast toepassen (pas op: zuurstok alarm! - want sterk overdreven)

avond1-3+cr+tc.jpg
 
Ga met de detail extractor de details en de structuren versterken..

avond1-3+cr+tc+de.jpg
 
Nogmaals, sterk overdreven. het glazuur knalt van je tanden. Maar door het subtiel toe te passen kan je meer uit jouw beeldinformatie halen. Succes!!!
 
Foto's kunnen inderdaad nog veel beter maar hopelijk waren mijn foto's toch al toonbaar.
Bedankt voor de tips hoe het nog beter kan.
 
Laatst bewerkt:
Ze waren spectaculair zelfs. Besteed *eveneens* wat geld aan goede software. Ik was onnauwkeurig: ik gebruik de "NIK collection" van DXO. Werkt ook met lightroom samen of zelfs (geloof ik) standalone.

Het leuke is: ook als het buiten regent en waait kan je bezig zijn met jouw hobby. ;-)
 
  • Leuk
Waarderingen: Wes56
  • Leuk
Waarderingen: Piet49
Er is plenty gratis software beschikbaar. Ook voor photoshop is nu een aantrekkelijk alternatief (want: eenmalig een zeer overzienbaar bedrag ipv 19 Euro per maand) dat er zeer gelikt uitziet, het merendeel van de photoshop functionaliteit in zich heeft - en ook de NIK collection ondersteunt.

Ik heb laten zien wat ik gebruik, met dank aan de topicstarter die verdraaid mooi materiaal heeft. Mijn boodschap: bezuinig niet op software. Het begint bij de vrouw/vent die de foto maakt, dan de camera/drone die de foto opslaat, en de software die de opgeslagen informatie bewerkt. Bezuinig je op één van die elementen dan beperk je het eindresultaat.

Met de NIK collection kan je vrij laagdrempelig jouw opnamen bewerken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Wes56
Het begint bij de vrouw/vent die de foto maakt, dan de camera/drone die de foto opslaat, en de software die de opgeslagen informatie bewerkt. Bezuinig je op één van die elementen dan beperk je het eindresultaat.
Hoe zie je bezuinigen op het eerste element voor je?
Niet bezuinigen op de derde ben ik het niet per definitie mee eens. Zie mijn vorige reactie over gratis software.
 
Prima hoor! Als je het niet erg vind ga ik hier verder geen tijd aan besteden.
 
Prima hoor! Als je het niet erg vind ga ik hier verder geen tijd aan besteden.
Dat hoeft ook niet. Je geeft een mening waar ik een tegen-mening op geef. Zo blijven de adviezen een beetje gebalanceerd op het forum en kan iedereen zijn eigen beslissing overwegen en nemen.