Thermisch drone-onderzoek en AVG

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

msmx

New Member
Lid geworden
3 nov 2022
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Leeftijd
30
Locatie
Amsterdam
Goedendag,

stel, je wil een thermisch onderzoek doen met een drone om de warmte-uitstoot bij woningdaken in een woonwijk in kaart te brengen.

Welke risico's loop je dan vanuit de AVG? En welke extra maatregelen moet je treffen?

Ik lees online: you should treat any footage capturing people as personal data. Apply anonymisation techniques to your recordings, such as blurring of people, their faces and any recognisable clothing they might be wearing, to mitigate risks to individuals and to your operation (bron: 5 ways in which the GDPR will impact the drone sector - News - Drone Rules). Speelt dit überhaupt bij thermische beelden?

Alle informatie is welkom. Dank!
 
Even heel kort door de bocht. Zolang de gegevens die je verzamelt niet herleidbaar zijn tot een natuurlijk persoon, hoef je geen maatregelen in het kader van AGV te treffen.
 
Als dit voor een VvE of woningbouwvereniging is, kan je hen het beste de bewoners laten informeren. Dan kunnen mensen beslissen of de gordijnen open of dicht moeten.
Je kan zoals omschreven ramen, tuinen e.d. eventueel blurren met een programma.
Afhankelijk van je Open/Specific categorie moet je rekening houden dat je niet met elke drone boven aaneengesloten bebouwing mag vliegen.


Mavic2 Zoom Fly More Combo - Fly Steady, Fly Safe
Verzonden met mijn iPhone en de Dronepilots.nl app
 
  • Leuk
Waarderingen: Sjakie
Een heel interessant vraagstuk. De GDPR / AVG betreft persoonsgegevens. Als het gaat om camerabeelden dan hebben we het over het herkenbaar in beeld brengen van personen. En dat is bij thermische camera's nimmer het geval, tenminste, ik heb nog nooit van het tegendeel gehoord.

Dus zolang de thermische opnamen niet herleidbaar zijn naar een individu, zit je in principe veilig. Blurren van ramen lijkt me niet zinvol en zelfs strijdig met het doel van de opnamen, namelijk warmtelekken signaleren.

Wel zou ik heel goed nadenken over je communicatiestrategie. Want een drone die pal voor de ramen vliegt zal bij menig burger toch wel wat vragen oproepen...
 
Het herkenbaar in beeld zijn en de herleidbaarheid tot een natuurlijk persoon zijn de sleutels tot deze vraag.

Hier lees je er meer over:
 
Het herkenbaar in beeld zijn en de herleidbaarheid tot een natuurlijk persoon zijn de sleutels tot deze vraag.

Hier lees je er meer over:

Ik vind dit stuk in het verhaal juist zo van belang:
1667556483859.png
Volgens mij betekent dit dus dat het in de eerste plaats gaat om de vraag: "In welke hoedanigheid (persoonlijk/zakelijk) maak ik de beelden, en wat ben ik van plan om met de beelden te gaan doen?".

Zo maakt iedereen foto's (hobby of als vakantieherinnering) waarop mensen staan. Dat kan natuurlijk ook opgaan voor dronebeelden (of dashcambeelden). Niet het in beeld brengen van mensen is de issue, maar de vraag wat je met die beelden doet.