dji mavic mini vraag regelgeving

DTP

New Member
Lid geworden
1 jul 2020
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
1
Leeftijd
46
Locatie
Gooi
Hoi,

Ik ben nieuw en ben nog niet zo lang in het bezit van DJI mavic mini.
Al wel wat vluchten gemaakt en bevalt prima voor een beginner.

Nu vroeg een fam lid van mij die een winkel heeft in een buitengebied of ik eens een kort filmpje voor zijn winkel wil maken.
Ik krijg daar niks voor dus voor mij is het niet commercieel. Maar ben even de regels in gedoken en aan de ene kant zegt men dat het een speelgoed drone is vanwege het geringe gewicht dus heb je geen papieren nodig. Voor commerciële doeleinden heb je wel papieren nodig.

Mijn vraag is dus nu mag ik dit filmpje wel maken met deze drone, hij gaat voor het filmpje niet hoog (max 25 meter) en ook niet ver (max 50 meter), de drone is 249 gram en verder is het voor mij niet voor zakelijke doeleinden.

Kan iemand mij duidelijkheid hierover verschaffen want ik kom er niet uit.

Alvast bedankt
 

wdejager

Administrator
Forumleiding
Lid geworden
4 jul 2016
Berichten
2.722
Waarderingsscore
926
Punten
113
Leeftijd
43
Locatie
Den Haag
Website
www.dronewatch.nl
Welkom DTP!

Het antwoord is dat als je in opdracht vliegt met je drone - hoe klein deze ook is - je moet beschikken over een ROC-light ontheffing, je moet je drone inschrijven in het luchtvaartuigregister en je moet een speciale verzekering afsluiten. Ook al krijg je er niet voor betaald, er is wel degelijk sprake van een commercieel doel. Zie ook Wet- en regelgeving rond het vliegen met drones in Nederland

Maar als ik jou was zou ik even wachten totdat de Europese regelgeving voor drones wordt ingevoerd (op 31-12-2020). Dan vervalt het onderscheid tussen beroepsmatig en recreatief vliegen. Je hoeft je alleen als piloot te registreren, verder niet: de Mavic Mini weegt minder dan 250 gram en dat betekent dat een opleiding niet verplicht is. Zie ook Europese droneregelgeving (vanaf 31 december 2020)
 

Piet

New Member
Lid geworden
23 apr 2020
Berichten
13
Waarderingsscore
8
Punten
3
Leeftijd
55
Locatie
Hollands Kroon
Hoi DTP.

Over de vraag of je commercieel vliegt: Het ligt er in jou geval aan of degene waar je de film voor maakt deze commercieel gebruikt. Zodra hij deze voor promotie van zijn winkel gaat gebruiken moet de filmer een o.a. een ontheffing hebben. De afstanden tot de winkel bepalen of het een ROC of ROC-L moet zijn. Een ROC-L mag niet dichter dan 50 meter van gebouwen vliegen. Een ROC kan ontheffing hiervoor hebben, dat ligt aan zijn vergunning.


Mvg

Piet.


Met Vriendelijke Groet,

Piet
Polder-Drones.nl

Dronepilots.nl app