Gemeentes willen onderzoeken naar toezicht drones

Slingeraar

Member
Lid geworden
9 sep 2016
Berichten
34
Waarderingsscore
5
Punten
8
Leeftijd
62
Locatie
Spijkenisse
Website
drone-veilig.jouwweb.nl

De drone is ter verduidelijking omcirkeld met een rode lijn. © AD
Burgemeester schrikt van drone in raadszaal

Spijkenisser Peter van der Sluijs heeft vanavond burgemeester Mirjam Salet van Nissewaard laten schrikken door een minidrone door de raadszaal te laten vliegen.De inspreker bij de raadsvergadering wilde de politici via een korte demonstratie met het bestuurbare luchtvaartuigje aantonen dat het veiligst is te kiezen voor een drone aan een touw. De kans is volgens Van der Sluijs namelijk groot dat het contact met de drone op een bepaald moment kwijt is en hij op mensen terecht komt. ,,Jullie moeten de ontwikkeling op dit gebied goed volgen’’, adviseerde hij.

Hoewel burgemeester Salet niet wilde dat hij z’n minidrone met groen lichtje liet vliegen, gaf de Spijkenisser toch een korte demonstratie. ,,Jullie hoeven niet bang te zijn. Ik heb ook meegedaan aan het tv-programma Te Land, Ter Zee en in de Lucht’’, zo wilde Van der Sluijs duidelijk maken dat hij wist wat hij deed. Salet deinsde niettemin direct achteruit. Van de raadsleden kreeg de inspreker na afloop een gul applaus.

De raad gaf de burgemeester korte tijd later toestemming om uit te zoeken of het mogelijk is met een drone toezicht te houden, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein in Spijkenisse. Of het een drone met of zonder touw wordt, daar lieten de raadsleden zich niet over uit. Salet zei wel enige tijd nodig te hebben omdat ze in gesprek moet met diverse instanties, het rijk en het luchtvaartwezen. Zij weet dat er geen wettelijke basis is, maar wil met hen kijken of er een akkoord valt te bereiken over een proef met toezicht vanuit de lucht.