Notams

Discussie in 'Regelgeving, ROC(-light) en verzekeringen' gestart door Delphi, 11 okt 2018.

 1. Delphi

  Delphi Active Member

  Lid geworden:
  28 jul 2017
  Berichten:
  353
  Leuk Bevonden:
  62
  Als ik bij mij in de buurt (Assen) even wil gaan vliegen, wil ik weten of er bijv. laagvlieg oefeningen staan gepland. Dit zou zichtbaar moeten zijn d.m.v.. het raadplegen van de Notams. Maar als ik daar een app voor installeer, kan ik alleen kiezen van vliegveld naar vliegveld. Nu vlieg ik uiteraard niet bij vliegvelden, dus hier heb ik niets aan. Waar kan ik de nodige info hiervoor vinden? Website, app ?
   
 2. Eric-Jan

  Eric-Jan Well-Known Member

  Lid geworden:
  11 sep 2016
  Berichten:
  1.059
  Leuk Bevonden:
  368
  Als je naar Groningen (EHGG) vliegt vanaf willekeurig welk ander veld, dan zou je de NOTAMs uit de buurt van Assen wel moeten zien, toch? Kies je vertrekpunt niet te ver. Kies je Hoogeveen (EHHO), dan weet je zeker dat je de Assen NOTAMs hoort tegen te komen en heb je niet te veel "vervuiling" van alle overige NOTAMs.
  Welke app heb je het over? EasyVFR?
  Zelf gebruik ik altijd SkyDemon, omdat ik die toch al heb (is wel duur voor alleen NOTAMs checken). Dan hoef ik niet eens een vlucht te plannen; kan ik gewoon op de kaart zien of er NOTAMs voor een gebied gelden.
   
 3. Delphi

  Delphi Active Member

  Lid geworden:
  28 jul 2017
  Berichten:
  353
  Leuk Bevonden:
  62
  Ik vlieg aleen met een drone, dus ga niet investeren in professsionele software. Ik had de app notams van Google play geinstalleerd. Wat ik zoek is dat ik snel kan zien of er voor een door mij gewenste positie een Notam geldt. Dus geen vlucht van A naar B.
  Ik ga nu even een andere app proberen. Pocket FMS EasyVFR
   
 4. peSHIr

  peSHIr Well-Known Member

  Lid geworden:
  23 jul 2018
  Berichten:
  917
  Leuk Bevonden:
  284
  Ik gebruik ook de EasyVFR Basic (=gratis) versie. Die kan NOTAMS op de kaart laten zien, met filters op typen, zodat je relatief makkelijk NOTAMs van vliegvelden (zoals werkzaamheden daar, veranderd radiofrequenties enzo, waar je als amateur dronepiloot helemaal niets mee te maken hebt) makkelijk op type melding of na eerste keer zien uit kunt zetten.
   
  Delphi vindt dit leuk.
 5. BobvdM

  BobvdM Active Member

  Lid geworden:
  9 sep 2016
  Berichten:
  435
  Leuk Bevonden:
  88
  Inderdaad, EasyVFR is daar prima geschikt voor! Is qua interface mogelijk even schrikken voor de 'leek' maar dat went, kwestie van paar keer gebruiken en dan kom je vanzelf achter de instellingen die voor jou relevant zijn. Het is wel verstandig om, elke keer als je EasyVFR opstart, even de meest recente data te downloaden zodat je zeker weet dat je up-to-date bent. Ook moet je na het verschijnen van het kaartbeeld even de kaart aanraken om alle nieuw gedownloade lagen zichtbaar te maken.
   
  Delphi vindt dit leuk.
 6. peSHIr

  peSHIr Well-Known Member

  Lid geworden:
  23 jul 2018
  Berichten:
  917
  Leuk Bevonden:
  284
  Zag trouwens net dat dat de wind- en weerwebsite Windy.com in ieder geval voor Schiphol ook METAR en NOTAM data weergeeft: Windy as forecasted

  Helaas geen andere plekken in Nederland nog gevonden waarvoor dat geldt, en het NOTAM-overzicht is vrijwel nutteloos, omdat er geen formatting op lijkt te zitten en je dus alleen het begin van meldingen kunt lezen. Maar ik had ze daar niet echt verwacht eigenlijk.

  Had leuk/nuttig geweest als Windy (ook gebruikt voor (kite)surfers, wat mogelijk de reden is voor hetgeen er nu al te zien is) op een willekeurige locatie de actuele NOTAMs binnen radius rond die locatie zou kunnen tonen. Maar dat is dus (nog?) niet zo.
   
  Delphi vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina