TBS Discovery wil niet vliegen.

HarPri

New Member
Lid geworden
3 apr 2024
Berichten
3
Waarderingsscore
1
Punten
3
Locatie
Steenbergen (NB)
Beste mensen,
Ik ben een beginnende bouwer en leer heel veel van o.a. dit forum. Dus bij voorbaat al dank voor al jullie ervaring en voor de terugkoppeling op mijn vragen.
Mijn eerste drone is gebaseerd op een TBS Discovery uit 2014. Sommige onderdelen hergebruik ik , andere zijn nieuw. Hieronder de configuratie waarmee ik afgelopen dagen de eerste testen heb gedaan:
Zender: FlySky Paladin PL18
Ontvanger: FTr16S (SBus.)
FC: SpeedyBee F405 V4 30x30 Flight Controller
ESC: SpeedyBee BLS 55A 4-in-1 (Firmware BLHeli_S J-H-40)
Motoren: 2216 / 900 KV
Propellers: T-Motor C10.5x5 (Ø10,5”)
Batterij: LiPo 5400mAh 50C 11.1V
Configuratie FC: Betaflight 10.10.0-RC3 (norevision) Firmware 4.4.2 BTFL
Configuratie drone: QUAD X; volgens Betaflight (motor nummers / opstelling en draairichting gecontroleerd)
ESC protocol: DSHOT300
GPS: Foxeer GPS M10Q-250
Blackbox gebruik ik, maar nog geen ervaring met uitlezen en interpreteren.
In Betaflight (Tab "Setup") Accelerometer en Magnetometer gecalibreerd. GPS 3D fix: True. 3D animatie reageert op bewegingen van de drone.
(Tab "Receiver"): De balkjes reageren allemaal op de zendercommando's, maar de 3D animatie in het Receiverscherm reageert niet.
Buiten op het gazon: Na GPS 3D fix gaat opstarten via "ARM" goed, propellers gaan alle 4 stationair draaien.

Nu mijn probleem:
De TBS reageert op de zendercommando’s, maar kantelt.
Als ik de drone in mijn hand hou, voel ik hem reageren op de kanteling, maar het lijkt alsof de correctie in de tegenovergestelde richting plaatsvindt:
Als de drone naar rechts kantelt gaan M3 en M4 harder draaien, terwijl eigenlijk M1 en M2 harder zouden moeten gaan draaien.
Dit verschijnsel lijkt op te gaan voor Roll, Pitch en Yaw.

Weet iemand waar moet ik de oplossing moet zoeken ?

Sorry voor mijn lange verhaal, maar ik heb al heel veel grote en kleine probleempjes weten te tackelen, zou ik ook graag over willen vertellen om mijn steentje bij te dragen aan dit forum. Maar ik begin een beetje wanhopig te worden... Gaat dit ding ooit vliegen ???


Bij voorbaat dank !
Gr. Harry.

PS. Nog nooit gevlogen, maar ik heb mijn A1/A3 certificaat en de drone is geregistreerd en ik heb een exploitantennummer.
 
wijst de pijl op je fc naar voren? Zoniet moet je in betaflight de draaing aangeven. Als de pijl naar achter wijst stel je hem in op 90 graden. Etc.

Eventueel ook wanneer je hem op zijn kop hebt. Op zich allemaal prima maar je moet het betaflight vertellen. En warschijnlijk moet je daarna je moters weer remappen.

Maar je wil je een 10,5” quadcopter gaan vliegen? Je bent bekend met zelfbouw? Zoniet adviseer ik om eerst te beginnen op een simulator en met een kleinere drone. Liefst een whoop. En hou je drone ook niet in de hand als je hem armt met propellers geïnstalleerd, die dingen zijn vlijmscherp en stoppen niet.
 
Dank voor je snelle reactie GPT.
De FC is een SpeedyBee F405 V4 met een BLS 55A 4-in-1 ESC (stack).
Ik heb het 3x nagekeken, maar die zit echt goed gemonteerd met de pijl richting de voorkant van de drone.

Ik heb de spullen 2de hands gekocht en inmiddels zo'n 30 uur op de simulator geklooid (FPVFreerider-Recharged), met dezelfde zender die ik ook voor de drone gebruik (FlySky Paladin PL18). Dat gaat me inmiddels goed af. Overigens na afstellen van rates en expo.

Je hebt overigens helemaal gelijk: De drone in de hand houden is een groot risico. Niet doen dus !
 
Afgelopen weekend tijdens het drone evenement van Droneclubbrabant.nl in Den Bosch een hele trits gouden tips gekregen van GPT. (Nogmaals dank GPT!)

Bij mijn TBS bleek in Betaflight “Yaw Degrees” (Tabje “Configuration”) op 180 te staan. Die moet op 0 staan. Geen idee hoe dit is gebeurd, maar daarmee is mijn probleem opgelost.

Tevens bleek dat de accu capaciteit te laag is voor deze drone; Hij stijgt nu netjes recht op, maar bij het balanceren gaat de drone "weibelen" omdat de ESC's / motoren tegen het plafond van de accu capaciteit aanlopen. (mijn interpretatie). Een testje met een leenaccu van GPT liet zo. jl. zien dat daarmee ook dat probleem is op te lossen.
Inmiddels een accu met meer pit besteld (6S 3200 mAh.) Eens kijken of dat helpt.
Gr. Harry.
 
  • Leuk
Waarderingen: SnitserNL