Test met drone-assistentie bij reddingsoperaties op de Noordzee

Ivy

Active Member
Lid geworden
22 mei 2020
Berichten
277
Waarderingsscore
155
Punten
43
Leeftijd
71
Locatie
Oostende, België
Website
www.youtube.com
Artikel Focus West TV:


Deze zomer zal voor het eerst een drone ingezet worden ter ondersteuning van reddingsoperaties aan de Kust. De drone zal onder meer ingezet worden om kleine bootjes en drenkelingen te detecteren, maar ook voor andere opdrachten.

Bij een redding oefening zette de politie al eens eerder een drone in, maar de wetgeving laat het in de praktijk moeilijk toe. Deze test moet daar verandering in brengen.

"Tijdens de proefperiode wordt de geschiktheid van de drone voor verschillende taken voor maritieme dienstverlening uitgetest. De drone zal anomalieën, zoals kleine bootjes, drenkelingen of drijvende objecten op het water detecteren. Bij een incident wordt de drone gebruikt om de opgelopen schade aan een schip goed in beeld te brengen. Ook bij reguliere 'search and rescue'-oefeningen worden de mogelijkheden van de drone uitgetest", legt N-VA-parlementslid Bert Maertens uit.

Uitbreiden naar andere sectoren
Op langere termijn is het de bedoeling om testen uit te voeren waarbij de drone kan opstijgen bij calamiteiten. Tijdens deze testperiode zal wel voornamelijk met geplande testvluchten gewerkt worden. "De inzet van de drone zal overigens niet enkel bij reddingsoperaties worden uitgetest. Zo wordt de drone ook gebruikt om milieuverontreiniging op te sporen, zeezoogdieren te spotten en algenbloei te detecteren. Het Vlaams Agentschap Landbouw en Visserij wil de drone inzetten voor visserijcontrole", vult Bert Maertens aan.

Het gaat om een Europees testproject dat loopt van 13 mei tot 13 september, en gecoördineerd wordt door het Europese agentschap EMSA (European Maritime Safety Agency). In België is het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) het centrale aanspreekpunt. Net als Frankrijk krijgt België voor 20 uur per week de drone ter beschikking tijdens de testperiode.
 
  • Leuk
Waarderingen: SnitserNL
Dank @Ivy, ik had het nieuws al gespot, binnenkort ook een kort artikeltje hierover op Dronewatch.
 
Ook op VRT nieuws:

Drone moet deze zomer reddingen aan de kust ondersteunen​

Deze zomer wordt voor het eerst een drone ingezet, die reddingen aan de kust zal ondersteunen. Onder meer om kleine bootjes en drenkelingen te detecteren. Het gaat om een Europees testproject waarbij Frankrijk en België betrokken zijn.
Het project loopt van 13 mei tot 13 september en wordt gecoördineerd door het Europees agentschap EMSA (European Maritime Safety Agency). In België is het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) het centrale aanspreekpunt.

Ons land krijgt net als Frankrijk de drone 20 uur per week ter beschikking. Het nieuws raakte bekend na een vraag van parlementslid Bert Maertens (N-VA) uit Izegem aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

Ook om milieuverontreiniging op te sporen​

"De drone zal kleine bootjes, drenkelingen of drijvende objecten op het water detecteren", zegt Maertens. "Bij een incident wordt hij gebruikt om de opgelopen schade aan een schip goed in beeld te brengen. Ook bij 'search and rescue'-oefeningen worden de mogelijkheden van de drone uitgetest."
"Tijdens de testperiode zal voornamelijk met geplande testvluchten worden gewerkt. De drone zou ook gebruikt worden om milieuverontreiniging op te sporen, zeezoogdieren te spotten en algenbloei te detecteren.
Het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust bevestigt de plannen, maar wacht nog om over het project te communiceren.