Vliegen boven gebieden van Staatsbosbeheer

Discussie in 'Regelgeving, ROC(-light) en verzekeringen' gestart door hansg, 3 aug 2017.

 1. hansg

  hansg New Member

  Lid geworden:
  3 aug 2017
  Berichten:
  5
  Leuk Bevonden:
  4
  Vorige week werd ik bij een gebied van Staatsbosbeheer (de uiterwaarden bij Amerongen) aangesproken door een medewerker van die organisatie. Hij wilde proces-verbaal opmaken omdat ik met mijn drone boven een gebied van Staatsbosbeheer had gevlogen. Gelukkig had ik de regelgeving bij de hand en kon ik via Drone PreFlight aantonen dat er geen sprake was van een no-fly zone. Daarnaast had de man mij niet zien vliegen, waardoor hij niet aan kon tonen dat er sprake was van verstoring van dieren. Hierdoor liep alles met een sisser af.

  Het voorval leidde bij mij wel tot de vraag: hoe zit dit nu precies? Wat mag er nu wel en niet bij gebieden van Staatsbosbeheer? Die vraag heb ik via de Facebook pagina van Staatsbosbeheer gesteld en gisteren werd ik hierover teruggebeld door mevrouw van der Burg, jurist bij Juridische Zaken van Staatsbosbeheer. Wat ze vertelde, heeft ze op mijn verzoek aan mij gemaild. Doe je voordelen met deze in mijn optiek heldere uitleg:

  "Staatsbosbeheer heeft (nog) geen eigen beleid ontwikkeld op de vraag waar en wanneer er met drones kan worden gevlogen. Er geldt – tot op heden – geen algemeen vliegverbod boven de gronden van Staatsbosbeheer. Dat betekent dat de wettelijke regels van toepassing zijn en de besluiten van andere overheidsinstanties die regels hebben over het dronegebruik zoals de provincies en gemeenten.

  Een aantal dingen zijn wel duidelijk. Dronevliegers moeten zich altijd aan de algemene wet- en regelgeving houden zoals niet vliegen boven menigten, zichtlijnen, hoogte en afstand. Verder mag er niet gevlogen worden in de no fly zones rondom vliegvelden en de gebieden die om andere redenen zijn afgesloten. Voorbeelden daarvan zijn diverse Natura2000 gebieden in delen van het land.

  Verder is de Wet natuurbescherming van toepassing op handelingen als het vliegen met drones. Daarbij is het criterium dat als er verstoring van de dieren optreedt als gevolg van het vliegen met een drone, het vliegen dan verboden is. Wanneer er verstoring optreedt, hangt erg af van de omstandigheden van het geval. Daarover valt vooraf niet veel te zeggen. Er zijn wel opvallende voorbeelden aan te geven bijv. het vliegen van een drone nabij een broedende zee arend levert in de meeste gevallen wel verstoring op en is dus verboden.

  Als u vliegt in de gebieden van Staatsbosbeheer dan moet u er verder rekening mee houden dat er toegangsregels van toepassing zijn. Meestal houdt dat in dat u niet van de wegen en paden af mag. Als uw drone midden in het bos naar beneden stort, dan overtreedt u de toegangsregels als u de drone gaat halen.

  Ook zult u rekening moeten houden met andere bezoekers van onze gebieden. De privacy van de ander moet worden gerespecteerd en ook moet men de ander niet hinderen."
   
  Eric-Jan en wdejager vinden dit leuk.
 2. JH54

  JH54 Active Member

  Lid geworden:
  9 sep 2016
  Berichten:
  291
  Leuk Bevonden:
  62
  Misschien wel handig als ze deze duidelijke uitleg, ook verspreid onder haar collega's van Staatsbosbeheer in het veld.
   
 3. wdejager

  wdejager Administrator
  Medewerker

  Lid geworden:
  4 jul 2016
  Berichten:
  2.389
  Leuk Bevonden:
  777
  Een heel genuanceerde en correcte beantwoording door Staatsbosbeheer, als je het mij vraagt. Alleen op het gebied van Natura2000 wordt de plank helaas (weer) misgeslagen. Nog altijd is er geen sprake van een generiek vliegverbod boven Natura2000, althans niet op een manier die strookt met de diverse regelingen aangaande het recreatief en zakelijk gebruik van RPAS. Daar komt bij dat het Zeeuwse Natura2000 verbod op drones - dat was het eerste Natura2000 totaalverbod in Nederland - onlangs grotendeels is teruggedraaid: Droneverbod in Zeeuwse Natura 2000-gebieden deels teruggedraaid. Helaas is nog altijd niet duidelijk waar de broed- en foerageergebieden waar je begrijpelijkerwijs dus wel uit de buurt moet blijven dan precies liggen.
   
  jos5508 vindt dit leuk.
 4. Stekkereend

  Stekkereend New Member

  Lid geworden:
  8 aug 2017
  Berichten:
  6
  Leuk Bevonden:
  1
  Mijn aanvaring met Staatsbosbeheer is ook soortgelijk afgelopen, alleen een waarschuwing omdat ik niet wist dat in mijn hele regio een APV van kracht is tegen modelvliegen.


  Verzonden met mijn iPhone en de Dronepilots.nl app
   
 5. Didrone.nl

  Didrone.nl New Member

  Lid geworden:
  1 dec 2019
  Berichten:
  2
  Leuk Bevonden:
  0
  Zo, na lange tijd weereen postop dit kanaal
  Ik ben net weggestuurd bij Kasteel Groeneveld omdatik wilde gaan vliegen met mijn drone.
  Kasteel Groeneveld is van Staatsbosbeheer.
  Er kwam iemand naar mij toe en die zegt: weet je dat je hier een vergunning nodig hebt om te gaan vliegen, het isvan Staatsbosbeheer.
  Alleen op maandag mag je hier vliegen omdat dan alles gesloten is.
  Kijkende op internet zie ik hele andere berichten...
  Volgens mij (met inachtneming van de regels) had ik toch gewoon mogen vliegen??

  Verstuurd vanaf mijn SM-J710F met Tapatalk
   
 6. peSHIr

  peSHIr Well-Known Member

  Lid geworden:
  23 jul 2018
  Berichten:
  846
  Leuk Bevonden:
  271
  Volgens mij is er geen reden om daar niet te vliegen, nee. Rijkswaterstaat heeft niets te zeggen over overvliegen, volgens mij, alleen over opstijgen/landen. Daarvoor moet je de regels van het betreffende gebied raadplegen.

  Verstuurd vanaf mijn GM1913 met Tapatalk
   
 7. Didrone.nl

  Didrone.nl New Member

  Lid geworden:
  1 dec 2019
  Berichten:
  2
  Leuk Bevonden:
  0
  Dat zou dan het enige puntje kunnen zijn, maar zoekende op internet kwam ik daar niets over tegen.

  Verstuurd vanaf mijn SM-J710F met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina