Vraag over Natura-2000 gebied

Discussie in 'Regelgeving, ROC(-light) en verzekeringen' gestart door Robertvesz, 15 mei 2020.

 1. Robertvesz

  Robertvesz New Member

  Lid geworden:
  15 mei 2020
  Berichten:
  2
  Leuk Bevonden:
  0
  Hallo allemaal,

  Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek naar de juridische vereisten voor bezorging van medische producten met drones. Ik heb inmiddels alle relevante wet- en regelgeving bestudeerd, maar één onderwerp zit me een beetje dwars.

  Als ik het niet juist heb, corrigeer me dan. Ik begrijp dat er bepaalde Natura-2000 gebieden zijn aangewezen in Nederland. Als je in deze gebieden wil vliegen met je drone moet je een ontheffing of vergunning aanvragen bij de Minister of de provincie waarin dat Natura-2000 gebied ligt. Ik vind de websites van de provincies hier erg vaag over en ook het bestuderen van de Wet natuurbescherming maakt mij niet echt wijzer.

  Is er iemand die mij hier meer over kan vertellen? Alvast bedankt!
   
 2. wdejager

  wdejager Administrator
  Medewerker

  Lid geworden:
  4 jul 2016
  Berichten:
  2.476
  Leuk Bevonden:
  842
  Ha Robert,

  Interessant onderzoek doe je! Mag ik vragen van wie deze opdracht vandaan komt?

  Het dronevliegen boven Natura 2000 gebieden is inderdaad grijs gebied. Check de vele artikelen over dit onderwerp op Dronewatch. In principe waren de ministeries van IenW en Defensie verantwoordelijk voor het instellen van luchtruimrestricties. Maar op een goed moment gingen Natura 2000 beheerorganisaties paragrafen over dronegebruik opnemen in hun beheerplannen. Helaas niet op een uniforme manier, laat staan dat deze informatie centraal te vinden is. Eigenlijk hadden IenW en Defensie daar tegenin moeten gaan, maar ze hebben een beetje de kaas van het brood laten eten waardoor het allemaal nogal onduidelijk is geworden.

  Heel formeel zul je moeten nagaan wat het betreffende Natura 2000 beheerplan zegt over het vliegen met drones. Daarna zul je bij de penvoerder - vaak een provincie - moeten aankloppen voor een vergunning. Maar ze weten vaak nergens vanaf, en als je pech hebt moet je een MIR op laten stellen cq. betaal je honderden euro's voor een vergunning. Die dan ook weer eens tijdgebonden is, dus in de praktijk vaak onbruikbaar.

  Hopelijk wordt de situatie duidelijker zodra de zonering wordt ingevoerd, als onderdeel van de Europese drone regelgeving. Dikke kans dat Natura 2000 gebieden ook aangemerkt worden als no drone zones. Onder welke voorwaarden je wél in dergelijke gebieden mag vliegen, daar valt nu nog weinig over te zeggen. Misschien kan het als je operator bent in de Specific of Certified categorie, en je kunt aantonen dat je de natuur niet verstoort tijdens je operaties. Maar het laatste woord is hier nog niet over gezegd ben ik bang.
   
  Robertvesz vindt dit leuk.
 3. Robertvesz

  Robertvesz New Member

  Lid geworden:
  15 mei 2020
  Berichten:
  2
  Leuk Bevonden:
  0
  Bedankt voor je snelle reactie! Ik studeer HBO-Rechten op de HAN in Nijmegen. In opdracht van een aantal docenten doe ik dit afstudeeronderzoek.

  Ik had al een beetje verwacht dat het grijs gebied zou zijn. Ik heb net de provincie Gelderland gebeld, maar die wisten het niet eens helemaal zeker. Ik ga de artikelen op de website lezen en hoop dat ik er dan op die manier wel uit ga komen!
   
 4. 503

  503 New Member

  Lid geworden:
  14 aug 2017
  Berichten:
  22
  Leuk Bevonden:
  2
  Goedemorgen ik vlieg ook in een Natura 2000 gebied.
  Ik sprak laatst met iemand van staatsbosbeheer. Klopt dat het een grijze gebied is. Liever niet vliegen als het broed seizoen is. Maar als jij je aan de regels houd zijn ze niet zo moeilijk.


  Verzonden met mijn SM-G925F en de Dronepilots.nl app
   
 5. IvoB

  IvoB New Member

  Lid geworden:
  15 mei 2020
  Berichten:
  9
  Leuk Bevonden:
  1
  Kan me ook voorstellen dat dit risky is? Als je net een boswachter tegenkomt die daar niet zo over denkt heb je een serieuze boete aan je hangen. Dus in dat geval is de regel: Niet vliegen.
   
 6. Velko

  Velko Member

  Lid geworden:
  12 apr 2020
  Berichten:
  32
  Leuk Bevonden:
  4
  Kan de boswachter wel zo over denken, maar vliegen in gebieden van Staatsbosbeheer is volgens hun website toegestaan, mits de landelijke regels worden nageleefd.
   
 7. rcee

  rcee Active Member

  Lid geworden:
  27 jul 2019
  Berichten:
  355
  Leuk Bevonden:
  89
  natura 2000
  Dit is enkel correct zolang het geen natura 2000 betreft. Indien natura 2000 heeft staatsbosbeheer er niets over te zeggen.
   
 8. Velko

  Velko Member

  Lid geworden:
  12 apr 2020
  Berichten:
  32
  Leuk Bevonden:
  4
  Dat is indeed what am I try to duidelijk te maken ja...
   
 9. ithakaz

  ithakaz New Member

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  1
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik heb enkele maanden geleden netjes een aanvraag ingediend om in een Natura 2000 gebied te vliegen, dat was een formulier van 4 bladzijden met ingewikkelde vragen zo af en toe. Het antwoord dat ik kreeg kwam neer op: u moet precies aangeven wanneer, er moet een boswachter mee, we moeten het onderzoeken, kosten 1800 euro!!! Waarschijnlijk wordt het antwoord na onderzoek toch nee. Pfffffff Als ik op 100 meter boven de duinen vlieg zijn er weinig zeldzame dieren die daar last van hebben volgens mij. Ze zijn bij die gebieden dus een beetje doorgeslagen.
   
 10. Snitsernl

  Snitsernl Member

  Lid geworden:
  11 mei 2019
  Berichten:
  66
  Leuk Bevonden:
  25
  In een aantal gevallen meer dan een beetje, ben ik bang.

  Als je bv. het hele IJsselmeer aanmerkt als Natura2000 gebied, maar je laat hier wel kiters, surfers, zeilboten, vissers, zwemmers, beroepsvaart, bruine vloot, speedboten, knetterende motorbootjes, kano's etc. etc. etc. toe, hoe geloofwaardig is het dan om het gezoem van drones daaruit te willen weren?
  Bovendien worden hier in de buurt terreinen aangemerkt als Natura2000 gebied (zoals de Potten bij het Snekermeer) die in de huidige vorm letterlijk nog geen 10 jaar bestaan! En toch nu al jaren Natura2000 gebied! Hoe geloofwaardig wil je dan zijn?

  Aan de andere kant denk (en hoop) ik dat dat in de loop van de komende jaren wat bij gaat draaien. Ik ben al 18 jaar ook geocacher en heb in die tijd gezien hoe de natuurbeheerders in eerste instantie in bijna blinde paniek op de rem trapten, omdat deze activiteit rancuneus zou uitpakken voor de Nederlandse natuur. Nu, bijna 20 jaar later is deze hobby omarmd door zowel natuurbeheerders als toeristenbureaus. Het kan verkeren ...

  Om even op de drones terug te komen: ik verwacht dat ook de natuurbeheerders de drone regelmatig zullen gaan gebruiken als ze eenmaal ontdekt zullen hebben hoeveel voordelen het gebruik ervan kan bieden. En laten we eerlijk zijn: er gaat geen uitzending van Vroege Vogels (medewerking natuurbeheerders!) voorbij of er zijn wel dronebeelden gemaakt.

  Het voorbeeld van ithakaz hierboven, waarbij het vliegen boven een Natura2000 gebied feitelijk onmogelijk wordt gemaakt, zie ik als één van die initiële paniekreacties. Ik verwacht dat als de nieuwigheid er in de komende jaren wat af is gegaan (en natuurbeheerders vanuit eigen ervaring geleerd hebben dat de eerdere reacties op verzoeken toch wel wat érg ongenuanceerd waren), dat dan de regels wel wat versoepeld gaan worden.
   
  #10 Snitsernl, 23 mei 2020
  Laatst bewerkt: 23 mei 2020
  rcee vindt dit leuk.
 11. Sjakie

  Sjakie Well-Known Member

  Lid geworden:
  11 sep 2016
  Berichten:
  2.408
  Leuk Bevonden:
  747
  Dit moest ik even Googlen, had er nog nooit van gehoord.
   
  Snitsernl vindt dit leuk.
 12. peSHIr

  peSHIr Well-Known Member

  Lid geworden:
  23 jul 2018
  Berichten:
  921
  Leuk Bevonden:
  285
  Ik wel. Heb jaren aan geocachen gedaan, zelfs een paar eigen caches gehad. Nu alweer een flink aantal jaren slapend..
   

Deel Deze Pagina