Windmolen een kunstwerk

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'
Met een ROC light zijn er geen incidentele ontheffingen mogelijk.
 
Zo, na een vrolijk uitstapje zijn we weer back-on-topic :)

Mijns inziens is de huidige ROC-Light grotendeels ongeschikt als vergunning voor mensen die drones in hun werk willen gebruiken, wellicht m.u.v. boeren die hun land/koeien willen monitoren met een drone. Iedere andere toepassing zal vereisen dat je dichter dan 50 meter in de buurt moet mogen komen van mensen, voertuigen, vaartuigen, kunstwerken aaneengesloten bebouwing, industrietereinen, etc.

Vind in Nederland echter maar een plek waar je in een straal van 50 meter rondom de drone geen van die dingen voor komt. Het wordt nog lastiger (lees: vrijwel onmogelijk) als die drone een stukje gaat vliegen en er tijdens die hele vlucht geen van die dingen in een straal van 50 meter rond de drone voor mag komen. De combinatie met max, 50 meter hoogte maakt het verder onmogelijk om bepaalde zakelijke dingen te doen. Zo mag je niet over een hijskraan heen vliegen maar je moet er omheen vliegen waarbij je tenminste een 50 meter straal tussen drone en kraan handhaaft en tijdens die omleidingsroute nergens meer dan 100 meter afstand tussen drone en piloot krijgt en je dan ook niet over een weg etc komt te vliegen.

Dan hebben we nog de plekken waar je niet mag komen: Rondom vliegvelden, laagvlieg gebieden, rondom helipads, rondom paleizen, rondom major attracties. En dan ook niet een beetje rondom. Nee, men hanteert soms een straal tot 15 Nautische Mijl rondom een plek waar men geen drones wil. De-facto mag je boven een derde van Nederland niet vliegen met een drone. Ontheffing om daar wel te mogen vliegen is voor ROC-Light vliegers uberhaupt niet mogelijk.

Als je zakelijk echt iets met drones wil kan je het beste de volledige ROC ontheffing halen. Dan mag je nog steeds niet al te veel in Nederland maar je mag dan weer wel uitzonderingen en ontheffingen aanvragen, hetgeen bij een ROC-Light niet mag. Als een full-ROC vergunning voor jou zelf te duur is, moet je gewoon een mannetje met drone inhuren die wel over een full-ROC beschikt. In het laatste geval heb je ook geen last van flightlogs en dure zakelijke drone-verzekeringen die IL&T verwacht.
 
Laatst bewerkt:
Duidelijke uitspraak, maar er zijn wel degelijk projecten mogelijk met een ROC light, filmen, agri of surveillance. E.a.a wel afhankelijk van de sensor natuurlijk.
 
Duidelijke uitspraak, maar er zijn wel degelijk projecten mogelijk met een ROC light, filmen, agri of surveillance. E.a.a wel afhankelijk van de sensor natuurlijk.

Agri gaat goed als de boer een weilandje heeft dat kleiner is dan 70,7 bij 70,7 meter (het lukt hem dan net om van het ene hoekje naar het andere hoekje van dat weiland te vliegen, da's dan immers 100 meter). Ronde weilandjes komen in Nederland niet echt veel voor. Dezelfde wetgever heeft ook bepaald dat je 1 paard tenminste 10.000 vierkante meter aan grasland moet geven. Je kan met een drone de grond voor dat ene paard niet volledig in de gaten houden. Om nou twee drones aan te moeten schaffen en deze beiden als vliegtuig bij IL&T te registreren teneinde het weilandje van 1 paard te kunnen monitoren is wellicht wat overdreven.

In de buurt van een "kunstwerk" of "aaneengesloten bebouwing" lijkt het mij lastig surveilleren met een ROC-Light vergunning. Een stukkie van 70 bij 70 meter (zeg maar: een kwart voetbalveld) surveilleren gaat ook beter met een luie hond als met een dure drone, te meer omdat je met die dure drone alleen tussen 15 minuten voor zonsopgang en 15 minuten na zonsondergang mag vliegen. Surveillance zou je toch met name willen doen als het donker is?

Filmen buiten bebouwde gebieden niet zijnde een no-drone-zone, gaat inderdaad erg goed. Da's in ongeveer 30% van Nederland. Die 30% is echter niet het meest interessante gebied om te gaan filmen. Ik denk dat alle aardige plekjes in Nederland waar je met een drone mag vliegen allemaal al vanuit de lucht zijn vastgelegd. Je zou een tractor-pull of motor-race in een weiland kunnen filmen maar dan moet je wel eerst de mensen wegsturen die erna staan te kijken.

DUS: JA, ER ZIJN PROJECTEN MOGELIJK, MAAR DE MOGELIJKHEDEN ZIJN (ON)REDELIJK BEPERKT.
 
Je moet je afvragen of een windmolen inspectie een "gelegheidsklus" is die je er even tussendoor doet, lijkt mij niet.
Dus staat er wel of niet in je OH of je dit verantwoord doet en kun je daar dus ook een goedkeuring ( en geen aparte ontheffing) voor krijgen. En voor de ROC light houders, helaas geen uitzondering (= ontheffing) 50 m is 50 m.
 
  • Leuk
Waarderingen: Jeroen van Craaikamp
Windmolen inspectie lijkt me ook geen gelegenheidsklus. Even op afstand bij de buurman in zijn dakgoot kijken of er bladeren in liggen is dat waarschijnlijk wel..
 
Of een artsy-fartsy scène schieten met een rijtje windmolens er in voor een anderman's videoproductie. Of een mooie brug. Of een serie bruggen. Wat het onderwerp precies is, doet er niet zo veel toe voor de vraagstelling (zolang het maar een kunstwerk is in de zin van de regelgeving, anders drijven we weer te ver van het originele onderwerp weg ;) ).

Maar ik denk dat het wel duidelijk is: ROC-light is eigenlijk te beperkt om leuk te zijn, full ROC is erg duur en biedt waarschijnlijk wel de mogelijkheid om een gelegenheidsvergunning te verkrijgen